Per a iniciar el procés de reflexió s’han seleccionat quatre àmbits que es consideren estructurants per fer possible l’activació del Paranimf: El procés de rehabilitació patrimonial, la participació social, l’estratègia de gestió i la implementació d’usos i programació.
En aquest marc s’han realitzat entrevistes a diversos agents experts en cadascun d’aquests àmbits i s’han elaborat 4 vídeos amb diverses experiències i punts de vista. Aquestes reflexions inicials ens serviran per a detectar els primers elements d’anàlisi i reflexió a tenir en compte durant el procés de redacció del Pla de recuperació patrimonial del Paranimf.
Lucía Vallina-Victorero Sánchez llicenciada en arquitecta i màster en conservació i restauració de patrimoni arquitectònic per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid. La seua labor investigadora se centra en la història, rehabilitació i usos de la Universitat Laboral de Gijón. Ha sigut investigadora en l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja IETCC CSIC.
En aquest vídeo, Lucía Vallina ens ofereix la seua visió sobre el procés de recuperació i adequació als nous usos de la Universitat Laboral de Gijón.
Llanos Gómez González és arquitecta i desenvolupa projectes internacionals en el departament de Project Manager de l’empresa Kalam, experts en rehabilitació d’edificis i restauració de patrimoni. Treballa sota paràmetres de sostenibilitat, concepció local i desenvolupament responsable. Ha sigut investigadora júnior universitària en l’àrea de les TIC aplicades al patrimoni i assistent en l’Institut del Patrimoni d’Espanya.
Llanos Gómez exposa en aquest vídeo diversos aspectes a tindre en compte en els processos de recuperació del patrimoni modern i aporta exemples en els quals ha col·laborat el grup KALAM.
Julio Bodí Ramiro és doctor en Sociologia. La seua tasca investigadora s’ha centrat en el patrimoni industrial vinculat al Port de Sagunt. Actualment compagina la docència en el Departament de Sociologia i Antropologia de la Universitat de València amb la investigació i amb el treball professional en àmbits com l’acció comunitària, els processos participatius, la gestió cultural, la museologia i el patrimoni cultural.
En aquest vídeo, Julio Bodí explica en què consisteix un procés de mediació patrimonial. Aquest tipus de processos són necessaris perquè diversos agents compartisquen la seua idea de patrimoni i arriben a acords que possibiliten la recuperació d’aquest.
Ramon Marrades Sempere és economista urbà, investigador, escriptor i activista. Actualment és director de la fundació Placemaking Europe i assessor estratègic en projectes urbans de gran escala. Anteriorment, fou director d’estratègia i finances a La Marina de València, la institució encarregada del desenvolupament i la gestió del port vell de València, i membre de la junta de la Xarxa Mundial de Ciutats Portuàries (AIVP).
Ramón Marrades ens ofereix la seua visió sobre la gestió i ús de grans equipaments i introdueix aspectes clau a tindre en compte en el procés de recuperació de la Universitat Laboral de Xest.